Varför vi älskar återbruk

Hållbarhet och återbruk

På Vican älskar vi återbruk och uppmannar alla att alltid återbruka mera! Återbruk sparar pengar och klimatet, men vad menar vi med återbruka mera? Vad menar vi när vi hävdar att återbruka mera sparar på klimatet? Det ska vi berätta mera om nu.

Klimatet är en av de största påverkningarna på vårt samhälle. Vi lever i med ett klimat och en miljö som tar stor skada. Skador på vårt klimat och miljö är svåra att reparera. Men kan vi förhindra och förminska dem. Vi kan förhindra och förminska skadorna genom återbruk. Med återbruk kan vi minska växthuseffekten.

Växthuseffekten bygger på växthusgaser som värmer upp jordens yta. Ytan värms upp med luften i atmosfären. Konsekvenserna är bland annat att världshaven stiger, det blir svårare att odla och leva av marken. Växthusgasen koldioxid är en vanligt förekommande växthusgas Tillverkningsproduktion utgör en stor del av koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläpp kallas också koldioxidavtryck. I dagligt tal pratar man om en person eller exempelvis ett företags koldioxidavtryck. Återbruk minskar vårt och företags koldioxidavtryck.

Återbruka dina kontors- och besöksstolar

När du och ditt företag återbrukar era kontors- och besöksstolar exempelvis, eller skrivbord minskar ert koldioxidavtryck. Återbruk kan ske genom att möblerna och inredningen används längre, vid behov kanske servas och rekonditioneras. Eller varför inte sälja era kontorsmöbler till oss och köpa återbrukade kontorsmöbler som varit till glädje hos någon annan. Genom återbruk av kontorsmöbler kan er arbetsplats bli klimatneutral eller klimatpositiv.

Att vara klimatneutral eller klimatpositiv, det vill säga att göra ingen eller positiv effekt på klimatet är inte bara bra för klimatet och företagets ekonomi ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Det kan också innebära en mer attraktiv arbetsplats där de anställda vill vara kvar på och dit personer vill söka sig, just på grund av att arbetsplatsen är klimatneutral. En klimatneutral arbetsplats kan därför utvecklas och expandera positivt. Arbetsplatsen får alltså en konkurrensfördel mot andra liknande företag, sparar pengar och miljön.

Vi kan verkligen inte se någon orsak till att inte återbruka dina kontorsmöbler, exempelvis dina kontors- och besöksstolar.

Alla våra kontorsstolar

Alla våra besöks/konferensstolar

Alla våra skrivbord

Gör återbruk av kontorsmöbler verkligen skillnad?

Ja det gör det. Det man sparar på att återbruka är framförallt den energi det krävs producera nya kontorsstolar, besöksstolar eller skrivbord efter att det har använts och kasserats. Anta att ett kontor med ungefär 200 anställda vill spara på klimatet genom återbruk av kontorsmöbler. På ett år kan det kontoret spara runt 2 ton koldioxidutsläpp. Det innebär att 10 kontor med ungefär 200 anställda per kontor kan spara 20 ton koldioxid per år. På en period av 10 år blir den siffran alltså 200 ton.

Men varför görs detta då inte i större utsträckning? Okunskap, beteende och en linjär affärsmodell är tre skäl. Något som vi på Vican vill vara med att ändra på. Det är därför vi älskar återbruk.

Inga anledningar att inte återbruka mera

Det finns alltså inga anledningar till att inte återbruka mera. Klimatet vinner på det, vi människor vinner på det, din plånbok vinner på det, företaget vinner på det. Det är inte heller svårt att återbruka, det mesta löser vi åt dig. Kort sagt, återbruka mera med oss, det vinner vi alla på.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.