Välj en återbrukad soffa

Varför ska du välja en återbrukad soffa eller fåtölj? Därför att det finns flera goda skäl till det. Men få inte dåligt samvete, de nya fåtöljerna eller soffan till kontoret är kanon. Men har du funderat att välja en återbrukad soffa eller fåtölj istället? Det kanske du borde göra. Särskilt om du vill spara på klimatet.

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen släpper produktionen av en ny soffa ut ungefär 300 kg koldioxidutsläpp per år. Dessutom 500 kg i avfall. Av detta är den allra största delen produktion av soffan. En relativt mindre del är transport och avfallshantering. Detta är räknat på en stycken tresittssoffa med tygklädsel.

En återbrukad soffa innebär ett koldioxidutsläpp på 50 kg och inget avfall. Den största delen av utsläppet är transporten av soffan. Bara en liten del är avfallshanteringen.

Att klä om en soffa innebär det ett utsläpp på ca 100 kg koldioxid och 350 kg avfall. Här är det produktionen av det nya tyget som är en stor orsak till utsläppet och avfallet. Men det är ungefär 150 kg mindre avfall än att köpa en helt ny soffa.

Sammanfattningsvis när det gäller soffor är alltså en ny soffa lika mycket koldioxidutsläpp som sex stycken begagnade soffor.

Var kommer utsläppen och avfallet från?

Till att börja med beror en stor del av utsläppen och avfallen på stoppning i soffan. Detta inkluderar exempelvis kuddar och andra delar. Textilklädsel är också en stor del av av utsläpp och avfall. Trä, metall och andra material som används för soffans stomme är den resterande delen av utsläpp och avfall.

Att tänka på när du köper en återbrukad soffa

Kort sagt finns det alltså ett flertal goda skäl att köpa en återbrukad soffa. Inte minst på grund av alla besparingar det gör för klimatet. Samtidigt är det en god investering för din ekonomi eftersom en återbrukad soffa är billigare än en ny. Dessutom är soffor tänkta att hålla en lång tid.

Men innan du köper din soffa, återbrukad helst, eller ny finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

För det första, vart kommer träet i soffan ifrån? Inledningsvis är massivt trä alltid bättre än processat trä, exempelvis plywood. Det senare har en mer omfattande tillverkningsprocess med större utsläpp och avfall. Dessutom gäller det att välja rätt massivt trä. Det finns olika märkningar att se efter. FSC märkning är en vanlig märkning som innebär att produkten är certifierad av Forest Stewardship Council. Det innebär ett ansvarsfullt och hållbart skogsbruk.

För det andra, vart kommer andra material ifrån? Plast och aluminium har en stor miljöpåverkan, särskilt om det nyproduceras. Om man istället använder återvunnen plast och eller aluminum är det bättre.

För det tredje, hur är möjligheterna att exempelvis kunna klä om soffan? Att klä om en soffa sparar både koldioxid och avfall.

Återbrukad soffa från Vican

Att köpa en återbrukad soffa från Vican har flera fördelar.

Först och främst får du en soffa av hög kvalité till ett betydligt lägre pris än vad den skulle kostat dig som ny. Samtidigt kan du vara säker på att din soffa kommer hålla i lång tid fram över och inte behöver bytas ut. Något som beror på andra anledningen.

För det andra, den andra anledningen är att Vican alltid kontrollerar och vid behov rekonditionerar sina möbler inklusive soffor. Det innebär att du får en soffa som är ren och fräsch trots att den är återbrukad.

Även den tredje orsaken till varför du ska köpa en återbrukad soffa från Vican är ett bra skäl. Vi kan hjälpa till med både transport och service på plats hos dig om något skulle gå fel.

Sist men inte minst, vill inte du inte köpa soffan kan du alltid hyra eller leasa den under en viss tid. Smart om du bara behöver en soffa eller andra kontorsmöbler en viss tid utan att behöva bekosta köp.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.