Ta hand om din kropp

Långvarigt stillasittande är en hälsorisk, alla behöver röra på sig under arbetsdagen.
Vi lär vårabarn att de ska sitta stilla i stolen. Tur är väl ändå det att de inte lyder utan rör och skruvar sig. Det är nämligen bra att de inte sitter stilla och du bör inte heller göra det!
Långvarigt sittande är en hälsorisk; rörelse är nyckeln.

Forskning från hela världen visar att folk, organisationer och myndigheter har börjat vakna och ”bekämpa” stillasittandet. Det behövs verkligen. Forskningen visar att konsekvenserna av långvarigt sittande är omfattande. Inaktivitet är en av våra största hälsorisker idag. Det handlar om att minska sittandet till max 6 timmar per dag.

5 tips för att undvika skador

Växla mellan att sitta och stå

Om du inte har tillgång till ett höj- och sänkbart skrivbord, ställ dig upp en gång i halvtimmen och gå runt en liten stund.

Sitt på något ostadigt

Välj en pilatesboll eller en pall utan ryggstöd för att tvinga dina magmuskler att jobba. Sitt rakt med fötterna platt mot golvet framför dig så att de bär upp ungefär en fjärdedel av din vikt.

Stretcha höftböjarmuskeln

Stretcha ungefär 3 min per sida. Det gör underverk!

Prova ett par yogaställningar

De klassiska ”katt och ko”-positionerna där du står på alla fyra medans du pressar upp ryggen mot taket, respektive svankar så mycket du kan, är effektiva för att öka flexibiliteten i ryggen.

Träning motar dåliga ryggar

Du behöver inte träna som en tok för att märka resultat. Välj trappan istället för hissen, kliv av bussen en station tidigare och sista biten. Vardagsmotionen är underskattad

Vill du veta mer?

Slå oss en signal eller skicka ett mail