Ergonomisk arbetsplats, en självklarhet

Arbetsplats ergonomisk

En person arbetar ett helt arbetsliv. Arbetslivet består av att sitta ner åtta timmar per dag vid en arbetsplats. Det kan orsaka stora fysiska och psykiska påfrestningar hos personen. Måste en arbetsplats innebära stora fysiska och psykiska påfrestningar? Kan fysiska och psykiska påfrestningar förebyggas? Svaret är att erbjuda en ergonomiskt riktig arbetsplats.

Risker med en icke ergonomisk arbetsplats

Det finns flera risker med en icke ergonomisk arbetsplats.

Främst ökad risk för förslitningsskador på leder, ben och muskler som kan leda till sjukskrivningar eller att den anställde slutar. När den anställde slutar förlorar företaget både sin kompetens. Det kräver också ökade kostnader för sjukskrivningar och eller nyanställningar.

En ytterligare risk är ökande kostnader på grund av ökat slitage på kontorsmöbler. Kontorsmöbler som inte är ergonomiska kan göra att personen får svårt att sitta eller stå bekvämt framför dem. När man inte kan sitta eller stå bekvämt gör det kanske att belastningen och tyngdpunkten blir fel. När belastningen och tyngdpunkten blir fel ökar det slitaget på möblerna.

Fördelar med en ergonomisk arbetsplats

En fördel är att risken för förslitningsskador på leder, ben och muskler minskar. När risken för förslitningsskador minskar blir det också färre sjukskrivningar och lägre kostnader. Då kan företaget behålla sin kompetens längre och personalen mår bättre.

En ergonomisk arbetsplats minskar slitage också på kontorsmöbler. Med mindre slitage på kontorsmöbler håller de längre. Eftersom kontorsmöblerna håller längre sparar det på klimat och ekonomin.

Hur kan arbetsplatsen bli mer ergonomisk?

Höj- och sänkbart skrivbord är bättre ergonomiskt eftersom man både kan stå och sitta vid arbetsplatsen. Det minskar belastningen på höfter och axlar. Muskler och leder hamnar mera i sin naturliga position och ställning.

Höj- och sänkbar kontorsstol för bra sittställning med ordentligt stöd för ryggen och axlarna. Armbågsstöd och stöd för underarmarna bör finnas på kontorsstolen. Bra armstöd avlastar musklerna och lederna i armar och händer och ställningen blir mycket mera bekväm.

Att ha höj- och sänkbara skrivbord och kontorsstolar är också att rekommendera på arbetsplatser där olika personer använder samma arbetsplats. Skrivbord och kontorsstol kan då anpassas efter individuella behov.

Använd gärna ståbord / barbord vid exempelvis vid kortare möten, en mer ergonomisk ställning och effektivare möten.

Hur kan arbetsplatsen bli ännu mer ergonomisk?

Ett sätt kan vara att byta ut stolar mot en sittboll. En sittboll motverkar statiskt stillasittande och gör att du ständigt behöver vara i rörelse. Dina leder, särskilt kring höften är inte lika mycket i statisk rörelse.

Med ståmattor vid varje arbetsplats blir det ytterligare en uppmaning att stå upp, vilket är bevisat bra ur ergonomisk synvinkel. Dessutom med en ståmatta kommer står man på ett bättre sätt. Fötterna kommer stå mer avlastat och benen kan slappna av mer.

Genom att resa dig ungefär en gång i halvtimmen och kanske ta en kort promenad motverkar du stillasittande och förslitningar på kroppen.

Ta gärna en promenad i samband med lunchen, det gör att musklerna och lederna aktivieras och matsmältningen kommer igång.

I början kan det vara ansträngande att gå från att sitta ner till att stå upp en hel arbetsdag. Börja gärna med att stå upp i intervaller efter behag och öka stegvis när det känns bekvämt.

Vi hjälper dig till en ergonomisk arbetsplats

På Vican hjälper vi er att komma igång med en ergonomisk arbetsplats.

Till er ergonomiska arbetsplats har vi återbrukade höj- och sänkbara skrivbord och kontorsstolar. I vårt lager finns återbrukade kontorsstolar och skrivbord som för en låg kostnad ger en ergonomisk arbetsplats av hög kvalité. Lika hög kvalité håller våra återbrukade ståbord. Vi erbjuder också mattor och belysning. Allt för att du ska få en ergonomisk arbetsplats.

Vill du också få en ergonomisk arbetsplats? Kontakta oss info@vican.se

Ett urval av ergonomiska kontorsmöbler

N

B

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.